Vad är effektivitet?

Ibland poppar det upp blogginlägg om hur effektiva en del är, hur mycket de har fått gjort och hur de inte förstår sig på folk som kan ta det lugnt hela dagarna.. Jag har lite svårt att definiera effektivitet. Den mäts nog bäst i tillfredställelse, om jag är nöjd med vad jag presterat spelar det inte så stor roll om det handlar om att ha diskat i en kvart eller pluggat en hel dag. Om jag sätter upp rimliga mål så blir jag rätt ofta nöjd och tillfreds med mig själv, dessvärre brukar jag för det mesta skriva ALLT som måste göras och sen börja beta av listan, tyvärr fylls den oftare på snabbare än vad saker bockas av och därför känner jag mig inte så effektiv. Det jag för det mesta har svårt att bli nöjd med är hundträningen. Det beror mycket på att i bakhuvudet ligger fortfarande bilden av en heldag i skogen eller en kväll på bruks kvar som mall på vad som är bra hundträning. Jag tror att mina små tjejer lär sig bra mycket mer på våra korta intensiva inomhuspass räknat i effektiv träningstid jämfört med den där bilden, men ändå kan jag inte släppa det.

Idag har varit en slappardag sinnesmässigt. Jag har hela tiden känt att jag borde göra mer, men har ändå fastnat i soffan framför en film. Det som åstadskommits idag är: träningspass hos sjukgymnasten både kondition och styrka, promenad med hundarna, tvättstugan, skicka iväg skolpapper till LiU, spraya och skicka iväg en beställning, handla mat och julklapp, två fjärrpass med Fendi och ett apporteringspass med Inja, redigerat julkort och skickat iväg, diskat en kvart, ritat på en beställning, läst vetenskapliga artiklar (okej, en drös abstracts men ändå) och några kapitel om kognition, ska alldeles strax byta maskin och sen färga håret. I mina ögon en ineffektiv dag eftersom att jag inte gjort klart mer och eftersom att jag har så mycket mer kvar att göra. Allt är relativt. Redan nämnda film har tagit ungefär fem timmar att titta på, har sett lite mer än halva, pausar och springer och fixar nått en stund.

Tar tillbaka det där om att jag inte vet hur man ska definiera effektivitet. För mig är effektivitet inte hur mycket man gör, utan hur väl man gör det man väl gör. Man kan vara effektiv i att slappa, men inte ens det har jag lyckats med idag 😉 Imorrn åker jag till A♥, ska försöka få så mycket som möjligt gjort på mitt arbete innan dess, det som syns blir man nöjd med, får jag mina tankar på pränt blir jag mer nöjd än de tre timmars tankeverksamhet som ligger bakom. När arbetet är klart och nuvarande beställningen är klar… Ja då ska jag ha jullov, då ska jag inte göra NÅTT som jag MÅSTE utan enda kriteriet ska vara att ta det lugnt. Får se hur effektiv jag är på det 😉

3 tankar på “Vad är effektivitet?

  1. Pingback: Listor «

  2. Väldigt bra skrivet! Man måste faktiskt inte göra en massa saker hela tiden, det är viktigt att kunna ta det lugnt också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s