Listor

Jag gillar listor. De skapar struktur i vardagen och kaoset. Sen är det en tillfredsställelse att få sätta ett kryss i rutan när saken är avklarad.

Listor kan också ge upphov till stress, när man har mycket att göra och det känns som att hur mycket man än gör så har man fortfarande massor kvar. Det sämsta man kan göra är att fylla på listor med nya saker medan man fortfarande har grejer kvar. Never ending TO DO.. Uhuu..

När jag började ta teckningsuppdrag så gjorde jag en ny variant av listor som jag även tillämpat på övriga livet.

 1. Mottagit bild
 2. Påbörjat
 3. Klar
 4. Skickat

Delar man upp allt man gör i små beståndsdelar blir det mer kryss, för varje kryss får sig belöningscentrat en liten rush och helt plötsligt har man mer energi till resten av listan.

Jag brukar också dela in mina listor i olika kategorier och prioritera vad som är viktigast. Hemmalistan kan bestå av ”vattna blommorna”, ”diska”, ”sortera papper”, ”dammsug”. Hundlistan kan bestå av ”klipp klor”, ”skriv träningsplan för baklängesslalom”, ”beställ hundfoder”. Sen tillkommer plugglistan som brukar bli rätt lång. Har man en sämre dag så har man fortfarande en massa ”lätta kryss” att beta av.

Jag kan inte låta bli att tänka på mitt tidigare blogginlägg om effektivitet.  Känslan av att vara effektiv förstärks verkligen ju fler kryss som sätts på ens To Do-list.. Jag tror att mitt sätt att känna mig effektiv och nöjd med mina prestationer går genom att sätta små korta aktivitetsmål på en kort lista. Ta inget för givet, var nöjd över allt man gör! När listan är slut kan man antingen göra en ny eller ta ledigt och faktiskt känna att man är ledig.

Idag har jag:

 • Färgat håret
 • Bokat sjukgymnasttid
 • Ringt BoPlats Göteborg
 • Skrivit in alla distanskursers schema i min kalender
 • Påbörjat första uppgiften i Kognitionskursen.

Kvar att göra:

 • Röja upp i lägenheten
 • Påbörja ordlistan i Kognitionskursen
 • Skriv inlägg i SLU-kursen
 • Möte på bruks

Detta har inte tagit alls lång tid, men jag känner mig effektiv och glad av att ha gjort mer än hälften på min lista så viljan och energin till att slutföra resten kommer som ett brev på posten. När alla punkter är avklarade så kommer jag med största sannolikhet göra en ny lista att börja beta av.

Om jag bara gör saker på måfå så får jag aldrig känslan av att det är klart, att jag kan släppa det och gå vidare. Jag behöver strukturen i mitt liv.

Hehe, nu blev det en massa svammel, men en blogg är väl till för det med? Att skriva ner sina tankar även om de inte tillför världen särdeles mycket 😉

4 tankar på “Listor

 1. Precis sådär är jag med 😉 Dock är jag inte så bra på att skriva såna bra delmål än, och då blir det precis som du skriver att man inte får riktigt med energi till att göra hela listan och aldrig känner sig riktigt nöjd!
  Ha det bra! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s