Blåmärken och blindtarmar

I nästan 12 timmar fick jag vänta på att få höra att de inte visste vad det var för fel som var trasigt..

Började med att ta lite blodprov, självklart är mina armveck värdelösa så de fick sätta kanylen i handryggen. Det rann långsamtlångsamt ner i röret, men så fort kanylen åkte ur så vällde blodet fram, både över och under huden.. Efter 8 timmars väntan fick jag träffa läkaren som tryckte och klämde på magen och dunkade i ryggen. Jag hade ökad smärta där blindtarmen sitter, men jag hade också ont på motsatt sida och i nederdelen av magen.

Alla prover såg bra ut, jag blev skickad till datortomografin och efter att en sköterska stuckit hål på ett blodkärl på sidan av handleden så fick en från narkos komma och sätta kanyl i ett kärl i underarmen. tur att man inte är spruträdd säger jag bara. Det var en väldigt märklig upplevelse att få kontrastvätska in i blodet. Det blev varmt i hela kroppen och jag låg och fnittrade inne i maskinen.

Datortomografin såg också bra ut, så läkaren sa att han inte visste vad det var och att jag kunde gå hem. Känns ju inte så bra när jag stundtals har så ont att jag inte kan ha byxor på mig för att de trycker på magen (även om det är mjukisar med resår). När jag skulle gå hem var det en föga skicklig sköterska som skulle ta ut kanylen ur min arm. Hon bände den liksom bakåt istället för att bara pilla bort tejpen och dra ut den, resultatet blev att blodet sprutade bokstavligen talat.

Nej, Sahlgrenska hamnar inte på min topp5-lista, personalen uppe på datortomografin var jättetrevliga, men annars tycker jag att det var under all kritik. Alla andra gånger jag legat på ett rum på akuten har det med jämna mellanrum kommit sjuksköterskor och tittat till mig, frågat hur jag mår etc. Inte på Sahlgrenska. Jag blev tilltittad EN gång och det var för att Alex hade gått ut och frågat hur länge till jag skulle vara tvungen att vänta. Hade vi inte stått på oss så hade vi blivit hemskickade utan datortomografin också bara för att min smärta inte var karakteristisk nog för att vara blindtarmsinflammation. Han sa själv att antibiotikan jag fick i måndags kunde ha tryckt undan inflammationen så pass att det inte märktes på testerna.. Då är det iallafall för mig självklart att man fortsätter utredningen tills man har ett svar. Datortomografin kunde iallafall svara på att inget såg konstigt ut, känns både skönt och oroande eftersom att vi ännu inte vet varför jag har så ont..

Jaja, så här är läget idag. Mår illa lite titt som tätt, har molande värk i magen, men det är iallafall bättre än igår, då var jag liggande i soffan i stort sett hela dagen. Ger det till nästa vecka, är det inte bättre då så får det väl bli ett till långpass på akuten.. Suck..

10 tankar på “Blåmärken och blindtarmar

 1. Har du varit på vårdcentralen? Annars hade jag nog sökt dit i första hand om det inte är sådär akutont just nu & kanske därifrån få nån remiss till Sahlgrenska. Mer tid för en ordentligt utredning 🙂

  • Hej Elin! 🙂 Jepp, jag var först på vårdcentralen och tog en massa tester, han sa att om jag inte blev bättre alt om det blev sämre så skulle jag söka mig vidare akut så en kirurg kunde kolla mig eller en gynekolog eftersom att han inte tittat nått sånt. Så jag ringde Sahlgrenska när det inte blev bättre, de sa att vi skulle åka till gynakuten, kom dit och så stängde de 10 minuter senare så det var bara att vända i dörren och åka hem. Dagen efter åkte jag till en gynekolog som tyckte att det var blindtarmsinflammation, gav mig antibiotika och sa att jag skulle åka till akuten om det inte blev bättre alt värre inom några dagar. Ringde efter några dagar till sjukvårdsupplysningen som tyckte att jag skulle åka in till akuten på en gång. Om det inte blir bättre till i början av veckan så tänkte jag åka in igen, men kommer nog – som du sa, åka till en vårdcentral igen istället för akuten. Har bytt vårdcentral så den nya får en chans 😉

 2. Hmm, skulle det kunna vara så att du har endometrios? Inte världens vanligaste åkomma, men läkare är mycket dåliga på att upptäcka det eller ens bry sig om att försöka. Det syns nämligen ofta inte på röntgen och så, utan kräver betydligt grundligare insats.

   • Här frågas inget – kräv! Verkar vara det enda sättet att få ordentlig vård i det här landet. Jag fick plantera mig själv hos doktorn för att få en röntgen, jag vägrade gå innan de gjort allt. Att en läkare säger att de inte vet vad som är fel är ju en tjänst olevererad anser jag. Det är ju deras jobb att hitta felet och sedan fixa det om det är fixbart. Man får inte godta deras axelryckningar.

   • Jag tycker också så. Jag menar, det kan faktiskt vara nått illa. Det var som en skrev till mig på facebook, hon hade akut bukspottkörtelinflammation (eller nått sånt), läkarna missade det och hon dog nästan. Läkaren vi var hos på akuten ville ju skicka hem mig just för att jag hade ont på mer ställen än ”bara” karakteristiska blindtarmsplatsen. Suck.. Tur att vi stod på oss så det blev röntgen iaf.. Men som du sa, vill ha svar!!

 3. Men oj vad jobbigt!
  Bra att de inte hittade ngt, men super trist att de inte gjorde det! Blir ju inte lättare att ha ont och läkarna säger att man är frisk..
  Krya på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s