Så länge det är fysiskt möjligt..

..går det att läras.. Men frågan är om man verkligen SKA lära sin hund saker bara för att den har den fysiska kapaciteten.

På facebook och i bloggar cirkulerar allt som oftast olika häftiga filmer på extrema hundar. Parkourhunden Tret från Ukraina är det nog inte många som missat och nu senast är det Jumpy från USA som drar till sig folks beundran.


Tret


Jumpy

Otroligt häftiga filmer på hundar som är vältränade så väl fysiskt som psykiskt. MEN! Hur ser inte belastningen ut på dessa hundars leder, ligament och muskulatur. Utöver det slitaget, förstå olycksrisken ifall några av dessa ”stunts” går fel.

Jag säger absolut inte att man inte ska göra några av dessa saker, jag själv tränar disc dog med mina hundar som kan innebära höga hopp och vändningar i luften, jag planerar att satsa mer på agilityn senare och även den sporten är till viss del förknippad med risker och skador. Jag tycker att det är ypperligt att använda sin omgivning för balansövningar och liknande, men försöker alltid att undvika framförallt att hunden hoppar rakt ner från en hög höjd. Det blir enorm belastning på frampartiet att ta den stötdämpningen som behövs. Skillnaden från agilityn och disc dog är att där rör sig oftast hunden i en framåtrörelse, jämför själv genom att ställa dig på en hög sten och hoppa jämfota rätt ner i backen med att hoppa med en framåtrörelse så du fortsätter några steg innan du stannar upp (det finns en anledning varför stuntmän alltid rullar när de hoppar ur en bil i hög hastighet istället för att försöka stanna upp och stå på en gång).

Skaderiskerna i agilityn och disc dog-träning kommer ofta av dålig planering och dåliga grundkunskaper hos hund och förare. Hur många hundar med högt driv har inte sprungit rätt upp för gungan utan att bromsa och liksom gjort någon slags supermanhyllning i luften på andra sidan där plankan tog slut. Eller sprungit rätt upp på balansbommen för att hoppa av mitt på. I disc dog-träningen kan man få till de mest spektakulära luftakrobatiska övningarna bara man har en hund med sug på discen. Kan du inte kasta målmedvetet så är det en väldigt stor sannolikhet att hunden kommer skada sig. De tänker fram till att greppa discen, sen blir landningen lite som den blir liksom.

I både agility och (om än lite mer svårtillgängligt än så länge) disc dog så finns det mycket resurser om hur man grundtränar för att få en säker hund, hur man på bästa sätt kan guida sin hund genom en bana eller hur man med discplacering kan optimera hundens hopp för att minimera skada. Det jag tycker är lite läskigt och skrämmande med ovanstående filmer och andra i dess kategori är att de kan inspirera många nybörjare att bara gå ut och köra – utan att tänka på uppvärmning, nedvarvning, säkerhet, grundträning.

Fanny Gott på Klickerklok tipsade om en väldigt läsvärd artikel som tar upp aspekter kring trickträning – värt att tänka på för freestyleutövare och andra klick- och trickfrälsta. Även här går det trender i vad som är ”häftiga” och publikfriande trick.

Så. Tänk efter före. Lägg upp hundträningen för att få en hund som håller. Se till att hunden är röntgad och helst genomgången av en sjukgymnast eller fysioterapeut innan ni börjar med fysiskt krävande övningar (gör det gärna till en vana att regelbundet göra återbesök hos denne), lägg en stabil grund med hög förståelse för övningarna (kunskap, grundfysik först – hastighet, höjd och duration sen) och se till att alltid värma upp och varva ner, fysträna allsidigt och var rädd om er bästa vän!

25 tankar på “Så länge det är fysiskt möjligt..

 1. Pingback: Axxa goes parkour | Rackartygs Axxa & Äventyrs Faquera

 2. Håller helt klart med. Och jag tycker inte det är bara positivt att hundsporterna (tänker tex på agility) blir mer o mer krävande. Supertajta svängar i hög hastighet… För att inte tala om däcket, jag har inte varit på ett imponerande stort antal ag.tävlingar men på nästan varje tävling så har det varit hundar som kraschat i däcket. Den ena hunden fick bäras av plan…men den startade igen efter ett tag. Går prestation före sunt förnuft?

 3. Jag tycker att dom där filmerna är läskiga. Jag håller andan när jag ser hur fel det kan gå, väldigt lätt. Och hur många är det nu som är amatörer som kommer skada sina hundar i sin naiva glädje över att göra häftiga trick med sin hund.

  • Precis och beroende på vad de har för slags hund så är det inte ens säkert att de förstår att hunden är skadad. Min staffe tillexempel, hon har varit ”nere” vid ett fåtal tillfällen, en gång så skakade hon lite efter hon kräkts – då hade hon hög feber och någon slags magsjuka (veterinären tyckte att hon hade opåverkat allmäntillstånd men jag såg de små subtila tecknena på att något var fel. Hon var ynklig efter hon trampat på en geting och tassen svullnat upp. Sådana hundar med hög smärttröskel och högt driv kör på tills de stupar..

  • Lite roligt för Martina (Emilys fru) kommenterade det här blogginlägget på Facebook och berättade att Em precis satt och fixade ihop en film om samma ämne 🙂 Det är många som reagerar på ohälsosamma trender! 🙂

 4. Jag tänkte faktiskt på de när jag la upp filmen, att vissa av övningarna såg lite tuffa ut och säkert inte var sånt man kan göra alltför ofta. Sen har ju jag grabbarna som inte skulle klara det och ingen erfarenhet själv, så tur du kom med din vinkel på det här 🙂
  Hälsa Travolta me popcornmaskinen 😉

 5. Bra skrivet! Verkligen bra skrivet! Folk borde tänka mer, och imponeras mindre! Är säkert många hundar som drar på sig skador för att ägarna sett ”häftiga” filmer på youtube och ska prova hemma själva… Galenskap!

 6. Amen! Har tänkt precis likadant som du när jag sett de här filmklippen. Jag får som en isklump i magen och kan bara tänka på hur illa det skulle kunna gå. Mina hundar har varit relativt förskonade från skador, men jag har sett bekantas hundar göra sig illa och vet hur snabbt det kan gå. Det känns bara dumt att ta onödiga risker när det finns så många andra coola tricks att lära sin hund. 🙂

 7. Bra skrivet! Faktum är att när jag ser filmerna, så tänker jag till 99% på hur stor skaderisken är och vilka förslitningsskador hundarna får och bara 1% är impad.

  • Om man hade ork och tid hade det varit intressant att klippa ut alla stötdämpningssekvenser och islag och dra ner hastigheten på bara för att verkligen påskina vilken enorm belastning det är för dessa hundar.

   • Såna klipp finns det på tuben som folk gjort av filmer på hundar som utför agility och andra hundsporter. Väldigt intressant och ganska läskigt.

 8. Instämmer med föregående talare! Mycket, mycket bra blogginlägg!! Ett litet önskemål är att jag tycker ALLA hundar är värda att kollas upp årligen av en sjukgymnast/fysioterapeut.
  Jag vill för alla agilityfrälsta framhäva hoppteknikträning i skadeförebyggande syfte. Tack vare hoppteknik och nära samarbete med sjukgymnast så har jag nu två mycket sparsamt tävlande agilityhundar istället för två ”sjuka” hundar. Vill man veta mer om Hoppteknik så kommer Vappu Alatala själv till Sverige (Orust, norr om Göteborg) i Augusti. Med på kursen kommer även sjukgymnast Annika Falkenberg att vara – så vi syr ihop hela paketet för att få friska och hållbara agilityhundar.

   • Det där skulle jag också vara väldigt intresserad av om det kom igen. Vi får hålla koll på det Lovisa så att vi kan gå när bebis är färdigbakad och fluffets ben är läkt. 🙂

 9. Håller med dig här. Jag blir visserligen imponerad när jag ser dessa filmer. Men när alla vardags hundägare går hem och tror att detta är något hunden faktiskt kan är ju lite skrämmande. Mötte en tjej ute som förbrilt försökte få sin stora hund (typ nåt bullmasftiffsliknande) på en hög soptunna med galler… Hon var hysterisk över att han bara inte gjorde det för hundar kan. :/ Så är det ju inte riktigt.

 10. Bra skrivet! Visst är dessa hundar häftiga men jag får lite ont i magen av att titta på dessa filmer eftersom det ser ut som att hundarnas kroppar får utstå lite mer än de borde…
  Men vad vet jag, med rätt träning och bra uppvärmning kan man säkert åstadkomma mycket, många agilityhundars kroppar får ju utstå väldigt mycket slit utan att det påverkar dem märkbart samtidigt som hundar får svåra skador av lek och vanligt röj i skogen….

  • Absolut! Tror att den vanligaste anledningen till att hundar skadar sig under lek och röj är just att man släpper ut en ouppvärmd hund med massa överskottsenergi att röja av sig. Gärna då tillsammans med en illa matchad lekkompis (typ en staffe hahaha) som leker för hårt eller omatchad åldersmässigt etc. Många av de grejerna som visades i filmerna är inte så farliga – men när hundägare tänker ååhballtjagmed! och kör utan att tänka – då kan det gå illa.. Som Linda Ernholm skrev i facebookdelningen: det borde vara en varningstext på filmerna: ”don’t try this at home”..

  • Precis! Speciellt muskelhundar som Tret har väldigt hög belastning på just framvagnen, både att de har ”hög densitet” – mycket vikt på liten yta och är rent exteriört avlade för att ha större framparti än bakparti..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s