Klickerworkshop i Skara

Idag har jag för fjärde året i rad varit i Skara och haft en klickerdag med studenterna på Etologi- & Djurskyddsprogrammet. På grund av sjukdom fick vi boka om den ordinarie tiden och därför var det färre som kunde komma så jag gjorde om upplägget lite. Vanligtvis har studenterna med sig egna eller lånade hundar som de får träna i olika moment men i år så fick Fendi och Inja vara 4fotade lärare och visa hur man får anpassa träningen efter individ.

Inja är en extra krävande lärare i denna aspekten eftersom att hon behöver ha information mer eller mindre hela tiden. Om det blir oklart vad som förväntas av henne börjar hon tjattra och/eller hitta på egna grejer. Så vikten av att ha en tydlig paus – i Injas fall sätta henne på en station och i just detta fallet fick de även låta henne slicka på en skinkost-tub medan de planerade nästa träningspass – var verkligen påtagande. Om man bara börjar prata utan att markera för hunden att man inte tränar just då så förstör man sin träningskvalitet något. Dels kan hunden erbjuda massa fina saker som den inte får belöning för och så kan den lika gärna hitta på sätt att sjkälvbelöna sig själv och lära sig vad vi kan anse vara ovanor. Så tydlig start och början på ett pass är A och O.

Hade tänkt skriva längre, men nu är det en viss Herr Bebis som tycker att hans mor ska ägna sig åt honom istället för att blogga 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s