Discar

Det är väldigt viktigt att man har hundanpassade discar som inte riskerar att skada hunden. Vanliga discar som man kan köpa på leksaksaffärer och bensinmackar är gjorda i en slags plast som väldigt lätt spricker och bildar vassa spetsar och kanter vilka lätt skadar hundens mun.

Det finns olika modeller man kan köpa och olika discar har olika egenskaper så som hur långt man kan kasta dem, hur hållbara de är etc. Om man vill komma igång med Disc Dog (framförallt DD freestyle) så rekommenderar jag att man skaffar 5 discar för att kunna få ett flyt i rörelserna och övningarna med hunden. En disc är mer lämpligt om man bara tänkt träna distanskast (men då förutsätter det också att man har en hund som kommer tillbaka med discen).

En checklista för vad som är en bra hunddisc:

  • Discen ska kunna böjas fram och tillbaka på mitten, om den inte är så pass flexibel – kasta den inte till din hund!
  • Om du kastar discen på högkant mot marken och det hörs ett plastigt klonkljud eller än värre, att discen spricker – kasta den inte till din hund!
  • De bästa discarna är inte helt platta utan sluttar något från mittpunkten och ner mot kanterna. Se även på hur kanterna ser ut, helst ska de vara lite rundade och inte skarpa, tänk på att det är den här delen som hunden får i munnen.
  • Välj rätt storlek till din hund, den ska med lätthet kunna springa med discen i munnen

Jag använder främst Latitude 64° Bite Opto-discar till mina hundar. Började Disc Doggandet med att köpa några ”vanliga” hunddiscar ( Fastback-discar), men när man har en hund med rejält klipp i, så är det att kasta pengarna i sjön eftersom att det går hål i dem så fort hunden biter i dem. Till och med min aussie, som inte har lika hårt bett som staffen, lämnar djupa tandmärken på Fastback-discarna.

Latitude 64° Bite Opto är en lättkastad disc med bra flygegenskaper och är tillverkad i en bitmotståndig plast som håller för hårda tag (självklart ska hunden aldrig få en disc som tuggleksak – discar är träningsredskap). Än så länge är de Latitude 64° Bite Opto-discarna jag har hemma oskadda och jag tycker att de därmed visar sig vara i samma klass som JAWZ-discarna jag tidigare använt.

Latitude 64° är ett svenskt företag och det känns självklart bättre att inte behöva importera discar från USA för att kunna träna mer än ett pass per disc 😉

2174-2