Hur börjar man?

När du skaffat lämpliga discar som är avsedda för aktivitet med hund så är steg ett att få hunden intresserad av dessa discar. En del hundar tänder till direkt medan andra behöver lära sig hur roligt det kan vara.

Dra discen fram och tillbaka framför hunden för att uppmuntra jaktlekar, när hunden jagar efter discen låter du den få den samtidigt som du berömmer rikligt.

När du märker att hunden går igång så fort discen kommer fram och jagar efter den så kan du kasta ett ”roller”-kast där discen rullar iväg längs med marken, detta triggar jaktinstinkterna ännu mer och hunden lär sig att springa efter discen och ta den i farten.

Parallellt med ”roller”-kast så kan du sitta på huk och ha discen i hundens huvudhöjd, dra den i luften framför hunden och locka hunden till att greppa, säg gärna ”ta den” eller något liknande kommando när hunden griper discen. För att bygga ännu mer värde på discen kan man kampa med den tillsammans med hunden efter ett snabbt gripande. Ha fler discar att byta med hunden så att övningen fortsätter att vara lustfylld och att du inte känner att du behöver gå in i en konflikt om hunden inte vill släppa discen (träna i så fall separat på detta).

När hunden snabbt och målinriktat springer efter discen i din hand och griper den på kommando så kan du börja släppa discen precis innan hunden griper, alternativt kasta små ”hoover”/”floater”-kast (kast med mycket rotation på discen så den ligger kvar i luften en längre stund) precis framför dig i hundens bana.

Tänk på att träna mycket, mycket kastteknik UTAN HUND innan du börjar kasta discar åt din hund, om du inte har kontroll över discarnas bana och hunden har mycket driv så kommer den att försöka fånga dem oavsett om de är på väg in i en vägg eller om dess bana gör att hunden måste göra tvära kast med kroppen innan den är mogen för det. När du väl börjar kasta discen, tänk på att kasta dem i hundens färdriktning så den inte behöver svänga kraftigt (fördel är då att kunna kasta med båda händerna alternativt olika kast), samt att du börjar med korta, korta kast. Bygg säkerhet innan distans! Hunden skall också vara ordentligt uppvärmd innan ni kör igång, efter avslutad träning – se till att gå av hunden ordentligt!

  • Träna inte på asfalt eller annat hårt underlag, det sliter onödigt mycket på hundens leder
  • Låt inte hunden hoppa högt förrän den är färdigvuxen
  • Håll träningspassen korta, korta
  • Var väldigt noga med uppvärmning och nedvarvning, lär er gärna att stretcha er hund!
  • Kasta inte discen rakt mot er hund
  • Kontrollera discen med jämna mellanrum så att hunden inte bitit hål i den eller gjort tandavtryck. Om det är en liten skada kan man slipa ner det spetsiga med hjälp av lite sandpapper