Hundhantering

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg under dagen så kan mässmiljön vara väldigt stressande för en del hundar. Massor med hundar, massor med folk, halt golv, konstiga och höga ljud, starka strålkastare och mängder av lukter. Lattjolajban tycker en del hundar. ”Domedagen har kommit”, tycker andra hundar.

Till dig som ägare ber jag innerligt att försöka göra din hunds vistelse i denna miljö så positiv som möjligt. Nu pratar jag inte bara om deltagare på ”The Next Lassie” utan samtliga som har med sina hundar.

Tänk bland annat på att

  • Hålla koll på din hunds kroppsspråk. Ser den ut som sitt vanliga avslappnade jag eller spärrar den upp ögonen, drar bak öronen, hässjar (andas snabbt), har en låg svansföring och sänkt kroppshållning?
  • Håll hunden kopplad och tätt intill dig utan att för den skull dra hårt i koppel & halsband. Vill hunden hellre nosa, titta och vara överallt annars än just hos dig? Använd gärna en tub med mjukost som du lätt kan servera små smakslickar från när ni manövrerar er genom folkmassorna, eller många små godisbitar i en hand som successivt delas ut – detta gör förhoppningsvis att hunden kan koncentrera sig lite på godiset, och gå tätt intill dig, istället för att dra iväg på egna äventyr.
  • Visa hänsyn. Även om din hund gärna skaffar sig hundra nya bästisar inom loppet av fem minuter så är det inte säkert att den mötande hunden är lika förtjust. Detta gäller även om ni sitter ner och har hundarna intill ett gångstråk. Om du vet med dig att din hund har svårt för andra hundar – försök att välja en plats där den inte blir utsatt för många hundpassager, eller håll den upptagen. Ditt primära ansvar när du valt att ta med din hund, är just din hund.
  • Kom ihåg att ge hunden vatten ofta och att gå ut och rasta den. När man är stressad sätts systemen i kroppen igång för fullt och vätska och mat passerar betydligt snabbare igenom kroppen. Det är därför det inte är ovanligt att hundar både blir lösa i magen och ”råkar” kissa inne i mässhallar  (kissandet kan mycket väl även vara kopplat till kommunikation med andra hundar och att det lockar att kissa över andras kissfläckar).
  • Även om du inte tror att din hund är kissnödig – ge den en paus att rensa hjärnan lite. Gå undan från stökigaste stöket och sitt ner och klappa på din hund lite tills du märker att den slappnar av något.
  • Undvik att rycka och bestraffa en stressad hund. När man är stressad har hjärnan väldigt svårt att ta in information och man kan säga att hunden har tunnelseende. Om du rycker och sliter i din hund i detta läget kommer den bara bli mer stressad och må dåligt så ge den en sportslig chans att lugna ner sig och välja rätt beteende.
  • Ha riktigt, riktigt roligt. Det är en fantastisk upplevelse att vara på ett sådant här arrangemang och även om ovanstående tips är i något dyster dager så kommer ni säkerligen ha trötta, nöjda hundar när ni kommer hem sedan 😀

12561_10151360291471084_1805045070_nInja och jag tävlar SM i Freestyle förra året på MyDog. Foto: Petra Bruce

2 tankar på “Hundhantering

  1. Väldigt bra tips! Jag har nog försökt tänka på dom flesta idag. Många tänker nog bara att hunden helt enkelt ”ska” klara det.
    Jag har ju en allmänt stressad hund men tog med Ilsa idag för att slippa passa tid (och få en uttröttad hund ;P ) och hade nog inte vågat göra det om hon inte hade trivts så bra som monterhund förra året. Dock var vi där så länge idag att hon blev trött (och därmed lägre) och även rädd för golvet (lösa bitar), jag bar henne bitvis när jag märkte att det blev för mycket. Hade velat avsluta dagen lite tidigare för hennes skull men det var skönt att få så mycket som möjligt gjort på en dag och hon skötte sig mycket bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s