2011 i backspegeln

Så lägger vi ytterligare ett år till handlingarna. Ett väldigt intensivt och omvälvande år 🙂

Till skillnad från tidigare så tänker jag inte ta årsresumén månad för månad utan buntar ihop händelser i logisk och mindre logiska kategorier. Orkade inte gå igenom bloggen för att fräscha upp minnet utan satsar på att det är fräscht nog ändå 😛 Jag har tyvärr inte fotat alls så mycket som jag brukar under det här året, så det blir inte så mycket bilder för att illustrera våra äventyr.

Hundarna:
Inja drabbades av livmodersinflammation bara några månader efter Fendi och opererades utan komplikationer på Västra Djursjukhuset.
Freestylesatsning under sommaren innan Backamotävlingarna resulterade i två uppflytt från klass I på lördagen och en uppflytt från klass II för Inja på söndagen i freestyle, spontanitet och improvisationsförmåga resulterade i två uppflytt från klass I i HtM.
Rallylydnadstävling i nybörjarklass gav under hösten tre av tre uppflyttningspoäng, ett till Inja och två till Fendi. Båda flickorna var med på uppvisning under Göteborgs Hundarenas invigning.

Som vanligt har jag haft svårt att välja vad jag ska satsa på med hundarna, de har mycket potential, jag har rätt mycket kunskaper om hur de ska kunna lära sig saker men jag kan liksom inte välja 😛 Våren gick rätt mycket tid bort och det blev vare sig särskilt mycket eller effektivt tränat. Det var en del disc doggande och där hade Fendi ett breakthrough och började äntligen ha lite mer driv. Under sommaren var det som sagt var freestylesatsning och diverse läxor för klickerinstruktörsutbildningen jag gick. Lite försök till avancerade träningsdagböcker och loggförandet av allt som hände bedrevs men det var inte riktigt min grej. Bättre att bara skriva några meningar (eller sidor) om vad som tränats. Men jag ska försöka fortsätta att utveckla mina träningsprotokoll för att se om jag kan hitta nått som passar mig. Under hösten har det varit en salig blandning av freestyle, tävlingslydnad, agility och rallylydnad.

Jobb:
Min vän Malin tipsade om att Kungliga Hundar sökte instruktörer så jag satt i Skara och författade ihop ett ansökningsbrev, fick komma på intervju och höll en freestylehelgkurs som provjobb och allt gick bra så jag fick börja jobba som instruktör där. Under året som gått så har jag hållit i flera olika kurser. Valpkurs, valpkurs fortsättning, freestyle nybörjare både helg och veckokurs, rallylydnad nybörjare både helg och intensivkurs, introduktion till tävlingslydnad, Lydnadsklass I, Hundmöten, Koppel och inkallning, Mixkurs, Trick och aktivering.

Några privatlektioner med en Jrt och en Softis har jag haft och på förfrågan en Aktiveringskurs för ett härligt gäng.

Under hösten fick jag förfrågan om jag var intresserad av att vara med och starta upp en allmänlydnadsinstruktörsutbildning vilket jag självklart nappade på! Jag har framförallt ansvaret för större delar av det teoretiska innehållet, bland annat Etologi, Inlärning, Aktivering, Stress etc etc. Otroligt roligt och givande. Att få implementera nördig teori från vetenskapliga artiklar och tunga tegelstensböcker på engelska med anteckningar från intressanta föredrag med populärvetenskaplig litteratur och bolla ”allmänt hundvett” mot det är roligt! Sen att försöka förmedla allt till eleverna och få dem att också tänka till och tänka utanför bubblan och sätta sig in i bubblans centrum, det är nästan ännu roligare 😉

En kortkurs i Klickerträningens ädla konst för personalen på Hund i Centrum trycktes in på två måndagskvällar. Roligt och uppskattat. Jag har även provjobbat lite på hunddagiset och förhoppningsvis blir det lite ströjobb där i framtiden.

Klickerföredrag och workshopSLU hanns också med. Liksom förra året var jag inbjuden till Etologi- och Djurskyddsprogrammets Etologi II-kurs för att prata om klickerträning av hund och handleda övningar av densamma.

Utbildning:
Under året har jag hunnit gå på en del föredrag, kurser och utbildningar.
Bob Bailey, Parvene Farhoody, Jens Karlsson, Tobias Gustavsson och Björn Forkman i Stockholm under temat ”Using Applied Behavior Analysis to become more effective and efficient trainer”. Två riktigt intressanta dagar, konklusionen av dagarna var ändå Think, Plan, Do (Review). Filma träningen. Var strukturerad för att vara effektiv. Lärde känna en jättetrevlig kvinna från Schweiz, Evelyn. Vi håller fortfarande kontakten.

Eva BodfäldtFyra vägar till en bra kommunikation”, bra föreläsning. En del nytt men mycket jag redan visste men kunskaper som behövdes dammas av.

Klickerinstruktörsutbildning på Kungliga Hundar för Emelie Merenius. Riktigt rolig, speciellt när det kom till signalkontroll och beteendekedjor. Lite bonding för Tina, Helena, Jeanette, Emelie och mig.

Mona Kjernholm Zätat. En av de bästa kurserna jag gått på. Har aldrig varit så peppad och nedbruten samtidigt 😉 Mona är en otroligt kompetent instruktör och lärare som verkligen pushar en att definiera vad definitionen på ens definition är. Att säga: ”Det ska bli så bra som möjligt” räcker inte långt där inte 😛 När jag har analyserat mina slutmål, satt mina delmål och framförallt planerat, funderat och definierat HUR jag vill att beteendena ska se ut hos mina hundar så ska jag definitivt gå mer kurser för Mona!

Maria Brandel ”Att lyckas på lydnadstävling”– föredrag. Mycket matnyttigt. Ska gå tillbaka till mina anteckningar igen och använda mig av lärdomarna i mina hundars träning.
Maria Brandel ”Clinic med fokus på elitens moment”. Var åhörare och antecknade flitigt. Intressant att se olika ekipage på olika nivåer och hur Maria tacklade problem, såväl detaljer som helhet.

Susan Garretts Puppy Peak prenumererade jag på några månader. Hann inte titta alls så mycket som jag ville så jag valde att avsluta prenumerationen.

Disc Dog Foundations med Ron Watson var en distanskurs som gick under sommaren. Väldigt inspirerande och givande, både lektionerna och diskussionerna som följde. Ska fortsätta med övningarna så fort gräset slutat vara i flytande form.

Agilityinstruktörsutbildning på Kungliga Hundar/Göteborgs Hundarena med Emelie Merenius påbörjades under hösten och har sin sista träff i januari. En jätterolig utbildning och det roligaste är nästan mina egna hundars träningsframgångar. Ser fram mot att förkovra mig mer i denna sport 🙂

Tävlingslydnadsinstruktörsutbildning (samma arrangör som ovan) påbörjades också under hösten och just som jag beslutat mig för att lägga flickornas tävlingslydnadsträning på is fick jag en blodad tand av denna utbildningen. Klarhet och struktur. Mer lydnad åt folket! 🙂

Utställningskurs med Inja för Tina Gavling under några veckor på hösten. Hon kan stå.. Men röra sig.. Mjaaaa, med den biten är det lite sämre. Av någon otroligt märklig anledning så vill hon mest gå och titta på matte. Eller röra sig framåt som en jäst komondovaran. Tanken är att om pengapungen tillåter ska hon få sig en utställningssatsning 2012.. Så hårdträning på att gå som en hund skall inledas.. Pronto!

På det privata planet har två flyttar hunnits med, en från Skara till samboliv i Göteborg och en flytt i samma hus men två portar bort till större lägenhet. Alex och jag har varit på små resor och äventyr bland annat till Stockholm, Marstrand, Gdansk och London. Jag hade kraftiga magsmärtor under några månader på våren och efter många om och men så konstaterade de till slut att det var en långdragen blindtarmsinflammation, så den opererades ut. Jag har gått ner ca 15 kg sedan förra året och skaffat gymkort som än så länge bara används sparsamt 😉 MyDog och Agility- och lydnadsSM besöktes.Jag har träffat många härliga människor och nya vänskapsband har knutits.

3 tankar på “2011 i backspegeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s